Samlingen
Vis meny

Last ned bildefil

Lisens

In Copyright - Educational Use Permitted / Opphavsrett
© Aulie, Reidar

Oppløsning 4000 x 3297 piksler
Foto: Stavanger Kunstmuseum / Myrestrand, Dag
Fotolisens: AC INC-EDU / AC 1
Foto av kunstverk som er underlagt opphavsrett kan ikke brukes fritt eller deles videre, uten særskilt avtale med kunstner eller andre som forvalter kunstnerens opphavsrett, som BONO eller andre.

Last ned

Reidar Aulie

Et folkets hus bygges (original)

Datering: 1935
Betegnelse: Maleri, Oljemaleri
Materiale og teknikk: Olje på lerret
Teknikk: Oljemaling
Mål: 87 x 105 cm
Emneord: Samling Halvdan Hafsten, Norsk mellomkrigskunst
Ervervelse: Tilhører Samling Halvdan Hafsten (SHH). Samlingen på 208 kunstverk ble i sin helhet testamentert til Stavanger Faste Galleri i 1984, av kunstsamler Halvdan Hafsten.
Inventarnr.: SHH.003
Eier: Museum Stavanger AS
Opphavsrett: © Aulie, Reidar
Foto: Stavanger Kunstmuseum / Myrestrand, Dag Last ned
Metadata: DigitaltMuseum API

Reidar Aulies maleri 'Et Folkets hus bygges' (1935) omtales ofte som det mest eksplisitte politiske bildet i Halvdan Hafstens samling. Motivet relaterer til en spesifikk historiske periode, da arbeiderbevegelsen bygget møte- og forsamlingslokaler over hele landet. Bildet syder av liv og bevegelse som understreker det sterke folkelige engasjementet som preger husbyggingen. Den sosialistiske ånd understrekes også ved at kirkebygget har mistet sin sentrale posisjon i bygda, Aulie har malt det litt i bakgrunnen. Det er folkets engasjement og det sosialistiske fellesskapet som skal bygge landet. Samarbeidet som fremstilles i maleriet kan oppleves som en påminnelse om verdien av å stå samlet i møte med utfordringer og viktigheten av å verne om demokratiske idealer.