Samlingen
Vis meny

Last ned bildefil

Lisens

In Copyright - Educational Use Permitted / Opphavsrett
© Aulie, Reidar

Oppløsning 4000 x 3567 piksler
Foto: Stavanger Kunstmuseum / Myrestrand, Dag
Fotolisens: AC INC-EDU / AC 1
Foto av kunstverk som er underlagt opphavsrett kan ikke brukes fritt eller deles videre, uten særskilt avtale med kunstner eller andre som forvalter kunstnerens opphavsrett, som BONO eller andre.

Last ned

Reidar Aulie

Gustav (original)

Datering: 1943
Betegnelse: Maleri, Oljemaleri
Materiale og teknikk: Olje på lerret
Teknikk: Oljemaling
Mål: 81 x 91 cm
Emneord: Samling Halvdan Hafsten, Norsk mellomkrigskunst
Ervervelse: Tilhører Samling Halvdan Hafsten (SHH). Samlingen på 208 kunstverk ble i sin helhet testamentert til Stavanger Faste Galleri i 1984, av kunstsamler Halvdan Hafsten.
Inventarnr.: SHH.011
Eier: Museum Stavanger AS
Opphavsrett: © Aulie, Reidar
Foto: Stavanger Kunstmuseum / Myrestrand, Dag Last ned
Metadata: DigitaltMuseum API

Reidr Aulies politiske engasjement spilte en stor rolle for hans kunstneriske utvikling og hadde mye å si for hvor han hentet sin faglige inspirasjon. I tillegg til franske kunstnere som Picasso og Chagall lot han seg også inspirere av mexicanske Diego Rivera og det nye Sovjets kunst som han så i Kunstnerforbundet i 1930.

Utover på 1930-tallet endret Aulies motiver seg fra det politisk agiterende til det sosialt engasjerte og det blir stadig oftere taperne i samfunnet som blir hovedpersonene i bildene hans. Som her, i maleriet 'Gustav' (1943), hvor den ensomme kelneren som vi kjenner fra bildet 'Like før det begynner' (1948) har gitt opp og hengt seg fra girlanderen. Den dystre skjebnen er fremstilt med stor omsorg og en evne til å se komikk i det dypt tragiske.